Jemen ostaje prijetnja ali nafta pada

Jemen ostaje prijetnja ali nafta pada

Njujork/London — Cijene nafte su pale, zaustavivši kratak trend rasta u vrijeme kada investitori procjenjuju mogućnost prekida isporuke nafte sa Bliskog istoka zbog krize u Jemenu.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 1,02 dolara na 50,41 dolar, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 95 centi na 58,24 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su tokom prethodna dva dana oštro porasle nakon što je Saudijska Arabija počela vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu kao podrška jemenskom predsjedniku Anderabuu Mansuru Hadiju.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, pokrenula je napade protiv pobunjenih Huta u pokušaju da zaštiti jemenskog lidera čija je zemlja na ivici građanskog rata. Jemen je sve više podijeljen između sjevera pod kontrolom Huta, koje navodno podržava Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

“Dešavanja u Jemenu dovela su do skoka cijena nafte zbog strahovanja da će doći do prekida u isporuci”, navodi istraživačka kompanija Kapital markets.

Drugi analitičari navode da je uticaj krize u Jemenu na naftno tržište ograničen zbog obilnih zaliha nafte u svijetu.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top