JEDNAKOST U FINSKOJ: Svakom državljaninu po 800 evra | Ekonomist

JEDNAKOST U FINSKOJ: Svakom državljaninu po 800 evra

Finska vlada trenutno razrađuje plan za uvođenje osnovnog nacionalnog prihoda. Konačni plan neće biti predstavljen do novembra 2016. godine, ali ako bude sve išlo prema planovima, ukinuće se sva postojeća socijalna primanja, a umjesto njih svaki će finski državljanin mjesečno primati po 800 evra.

Anketa je pokazala kako javnost podržava ovaj prijedlog, premijer Juha Sipila podržao je ideju, kao i većina glavnih političkih stranaka u zemlji, piše Independent.

“Za mene uvođenje osnovnog prihoda znači pojednostavljenje sistema socijalne sigurnosti”, rekao je Sipila.

Iako možda zvuči nelogično, ovaj potez bi trebao da smanji nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti u Finskoj je u maju porasla na 11,8 odsto (u junu se spustila na 8,7 posto), a osnovni prihod trebao bi omogućiti ljudima da prihvate manje plaćane poslove.

Prethodni eksperimenti pokazali su da univerzalni prihod može imati pozitivan učinak. Glavni je nedostatak, logično, trošak ovakvog poteza.

Bloomberg je izračunao da bi davanje 800 evra mjesečno 5,4 miliona stanovnika značilo trošak od 52,2 milijarde evra godišnje. Takođe, „stradali“ bi oni koji su u invalidskoj penziji i samohrani roditelji, jer bi im ta odluka smanjila primanja.

Finski ustav insistira na tome da svi građani moraju biti jednaki, a zasad odgovora na pitanje hoće li ovakav sistem stvoriti više ili manje jednako društvo još uvek nema.

*Izvor: Independent, Index.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top