Jedan ,,Mistral" navodno isplovio | Ekonomist

Jedan ,,Mistral” navodno isplovio

Jedan od dva nosača helikoptera tipa “mistral” navodno je isplovio iz luke u kojoj je bio usidren prethodnih mjeseci. Francuzi negiraju ove navode.

“Oba mistrala, koja su izgrađena za Rusiju, a za čiju dostavu je kasnije raskinut ugovor uz saglasnost obje zemlje, nalaze se kao i ranije u Sen Nazeru”, saopštio je predstavnik francuske državne kompanije za izgradnju vojnih brodova DCNS.

Ranije je, naime, “Marin trafika” objavila da je brod “Vladivostok“ isplovio iz luke Sen Nazer 9. septembra i da se nalazi negdje oko naselja Konkarno. Drugi nosač helikoptera “Sevastopolj“, prema podacima ovog međunarodnog servisa za pozicioniranje brodova, kao i ranije je u luci Sen Nazer.

“To nije istina. Oba broda su na istom mjestu, nisu napuštali Sen Nazer“, rekao je predstavnik DCNS.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa “mistral“ zaključen je 2011. godine. Francuska je prvi brod “Vladivostok“ trebalo da preda u novembru prošle godine, ali se to nije dogodilo zbog situacije u Ukrajini.

Ruska strana nije dala odobrenje za preprodaju brodova tipa “mistral“ trećoj strani, sve dok Francuska ne navede konkretnog kupca.

Kao mogući kupac nosača helikoptera pominje se Egipat, koji nastoji da poveća svoju vojnu moć zbog dvogodišnjih nemira širom Sueckog kanala i Sinajskog poluostrva, ali i zbog straha da će se libijska kriza prenijeti i na tu zemlju.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top