Je li euro u prekratkom roku previše oslabio?

Je li euro u prekratkom roku previše oslabio?

Finansijska tržišta po pravilu burno reaguju na sve značajnije političke i ekonomske vijesti, no posljednjih nedjelja reakcija je izostala, a to ukazuje da su neki od postojećih trendova već iscrpljeni.

Iako se ponovo pojavio problem prezaduženosti Grčke – pa se sada čak i otvoreno raspravlja o tome treba li ili ne Grčka napustiti eurozonu – euro nije nastavio slabiti u odnosu na američki dolar. Kurs EUR/USD u trenutku pisanja analize na platformama MTradinga iznosi 1,1320 i već se mjesec dana kreće u uskom rasponu od 1%. Pritom su neke od ostalih najtrgovanijih valuta čak uspjele i ojačati za nekoliko procenata u odnosu na dolar i time nadoknaditi dio vrijednosti izgubljene u prethodnim mjesecima .

Takva situacija ukazuje na mogući privremeni obrat na valutnom tržištu. Očigledno je da su svi koji su planirali kupiti dolare to već učinili pa sada više nema mnogo investitora i/ili špekulanata koji mogu novom potražnjom dodatno podizati vrijednost dolaru. Taj privremeni obrt, u kojem će dio investitora prodavati dolare, može potrajati mjesec do dva. Nakon toga će se trend jačanja američke valute vjerovatno nastaviti jer je fundamentalna situacija i dalje nepromijenjena.

Situacija na tržištu akcija je i dalje nepromijenjena. I njemački i američki indeksi ponovo se nalaze na novim rekordno visokim nivoima. Od početka mjeseca SP500 indeks porastao je 5,5%, a njemački DAX 4,1% te time nastavio trend rasta od prethodnog mjeseca. U januaru je DAX porastao 11%.

Cijena nafte se od početka mjeseca kreće između 50 i 54 dolara po barelu što je približno 10% iznad nivoa od 46 do 48 dolara na kojem je bila u januaru. Na bazi ovog porasta veleprodajne cijene distributeri naftnih derivata već su počeli dizati maloprodajne cijene.

Zlato takođe nije reagiralo na loše vijesti te mu je cijena u posljednjih mjesec dana pala 8% i trenutno iznosi 1193 dolara po unci.

Kakva kretanja na tržištima očekivati u bliskoj budućnosti?

Budući da posljednjih nekoliko nedjelja loše vijesti nisu uspjele dodatno srušiti vrijednost eura, moguće je da će doći do korekcije od nekoliko procenata. Ukoliko ne bude novih loših vijesti o Grčkoj ili Ukrajini kurs EUR/USD mogao bi u idućih nekoliko nedjelja porasti i do 1,16 ili 1,17. Nakon toga fundamentalna situacija će vjerovatno ponovo generisati novu potražnju za američkom valutom pa će dolar nastaviti jačati. Analitičari MTradinga smatraju da bi u roku od jedne ili dvije godine, barem nakratko, dolar trebao postati jači od eura.

Analizu pripremio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top