Je li došlo vrijeme za kupovinu japanskog jena? | Ekonomist

Je li došlo vrijeme za kupovinu japanskog jena?

U posljednjih nekoliko godina japanski jen je bio valuta koja je najviše gubila na vrijednosti – barem kada su u pitanju najtrgovanije valute na svijetu. Japanska valuta je u zadnje tri godine u odnosu na euro izgubila približno 30% vrijednosti, a u odnosu na američki dolar čak 37%. U trenutnu pisanja analize kurs EUR/JPY na platformama MTradinga iznosi 135,60 što je približno 1% ispod nivoa na kojoj je bio prije godinu dana.

Dva su uzroka slabljenja jena. Prvi je nagli pad japanskog izvoza i porast uvoza što je nakon nekoliko decenija dovelo do situacije u kojoj Japan više ne bilježi trgovinski suficit, već deficit. Uzrok tome je bio precijenjen jen koji je jačao u vrijeme finansijske krize. Budući da je Japan počeo uvoziti više dobara i usluga, nego što izvozi, smanjila se potražnja za japanskim jenom i bilo je samo pitanje dana kad će japanska valuta početi slabiti.

Drugi razlog velikog pada vrijednosti jena je program ubrizgavanja novca u finansijski sistem kojeg su radi pogoršanja ekonomske situacije pokrenule japanska vlada i centralna banka. Taj program sličan je programima američke i evropske centralne banke koje tako štampaju velike količine novca kojeg potom usmjeravaju u kupovanje obveznica i akcija na finansijskom tržištu. Na taj način žele povećati količinu novca u opticaju što bi trebalo dovesti do rasta cijena tj. do više stope inflacije. Vlada i centralna banka se nadaju da će inače štedljivi Japanci početi više trošiti ako vide da im novac gubi na vrijednosti, a povećana potrošnja bi trebala dovesti do više stope ekonomskog rasta.

Dodatni cilj programa ubrizgavanja novca bio je i slabljenje jena s ciljem poticanja izvoza koji je i dalje glavni motor japanskog ekonomskog rasta.

Nagovještaj promjene?

Donedavno su čelni ljudi japanske vlade i centralne banke u svakom svojem nastupu isticali pozitivne strane ovih programa i hvalili se rezultatima, no juče je japanska centralna banka izdala saopštenje u kojem je navedeno da bi dodatne mjere monetarnog popuštanja mogle biti kontraproduktivne te da bi trebalo dobro razmisliti prije uvođenja novih mjera. Mnogi japanski privrednici se već mjesecima žale na slab jen koji uzrokuje smanjenje kupovne moći i povjerenja potrošača. Centralna banka vjerojatno neće direktno komentarisati kurs jena, no i iz navedene izjave se vidi da vjerojatno ne žele nastavak slabljenja jena.

Očekivanja analitičara

Analitičari MTradinga smatraju da bi jučerašnji komentar japanske centralne banke mogao ukazivati na početak završetka ciklusa provođenja ekstremno labave monetarne politike te bi mogao dovesti do jačanja jena. Od finansijske krize do danas, kad god bi neka centralna banka najavila početak ubrizgavanja novca u finansijski sistem, valuta bi počela slabiti, a kad bi najavila skori završetak istog, valuta bi počela jačati. Budući da sada japanska centralna banka počinje davati naznake da će možda uskoro početi smanjivati opseg svojih programa, a s druge strane Evropska centralna banka tek pokreće vlastiti program ubrizgavanja novca u finansijski sistem, moguće je da će u idućih godinu do dvije japanski jen ojačati u odnosu na euro.

Analizu pripremio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top