Javni dug: Sanacioni plan ne predviđa povećanje poreza | Ekonomist

Javni dug: Sanacioni plan ne predviđa povećanje poreza

Nije sporno da Crna Gora ima visok javni dug i da je iznad kriterijuma Mastrihta, ali je on generisan zaduživanjem za ključni infrastrukturni projekat prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa, kazao je bivši ministar finansijaRadoje Žugić.

On je istakao da Sanacioni plan, koji je uradilo Ministarstvo dok je on bio na njegovom čelu, nije predvidio povećanje poreza, kako je to saopštio aktuelni ministar Raško Konjević.

“Porezi su jedan od osnovnih elemenata konkurentnosti i u našoj ranjivoj ekonomiji nema mjesta njihovom povećanju. Uostalom, preporuka MMF-a Crnoj Gori je bila upravo da ne povećavamo poreze kako ne bismo ugrozili konkurentnost naše ekonomije“,rekao je Žugić za RTCG.

Prilikom predaje dužnosti, kako je naveo, dostavio je Konjeviću radnu verziju, koja je urađena sa ekonomskim ekspertima iz Crne Gore.

“Taj plan kao prvu i najvažniju mjeru predviđa prodaju koncesije na autoput kada se on završi. Po tom osnovu postoje već banke iz Londona koje iskazuju interesovanje“, ukazao je Žugić.

Kao druga mjera, kako dodaje, predloženo je povećanje akcize na gorivo.

“Smanjivanje zarada nije uključeno u Sanacioni plan, već je to dominantno definisano Zakonom o zaradama u javnom sektoru“, tvrdi Žugić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top