Javni dug Crne Gore 61,5 odsto BDP-a | Ekonomist

Javni dug Crne Gore 61,5 odsto BDP-a

Javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 65,1 odsto bruto društvenog proizvoda, saopštio je generalni direktor Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović.

Predstavljajući izvještaj o javnom dugu Crne Gore zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, koji je usvojen na današnjoj sjednici Vlade, Darmanović je rekao da je javni dug sačinjavao državni dug koji je iznosio oko 62 odsto i dug lokalne samouprave koji je iznosio oko 3,1 odsto.

“Neto javni dug na kraju 2017. godine, uzimajući u obzir i depozite iznosio je 63,45 odsto BDP-a”, rekao je Darmanović.

On je istakao da se spoljni dug tokom 2017. godine najviše uvećao zbog povlačenja sredstava za kapitalne projekte u iznosu od 180 miliona eura, od čega najviše za auto-put po osnovu kineskog kredita i dodao da se Vlada zadužila i za finansiranje budžeta u iznosu od oko 190 miliona eura.

“Što se tiče unutrašnjeg duga, on se povećao za nekih 13 miliona eura, najviše zbog zaduženja za potrebe finansiranja budžeta. U isto vrijeme, garancije su iznosile oko 7,4 odsto BDP-a i one bilježe dalji pad u odnosu na raniji period, što je i politika Vlade da smanjuje izdate garancije”, rekao je Darmanović.

On je saopštio da je Vlada na sjednici donijela i srednjoročnu Strategiju upravljanja javnim dugom, u periodu od 2017. do 2020. godine.


Izvor: GdeInvestirati/Srna

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top