Javni dug Crne Gore 3,2 milijarde eura | Ekonomist

Javni dug Crne Gore 3,2 milijarde eura

Ukupni javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio je 3.268,56 miliona eura ili 70,99 odsto procijenjenog BDP-a, navidiu se u izvještaju koji je danas usvojila Vlada Crne Gore.

Usvojen je Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2018. godine. U Izvještaju se navodi da je ukupni javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio 3.268,56 miliona eura ili 70,99 odsto procijenjenog BDP-a.

– Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju 2018. godine iznosili 276,83 miliona eura, neto javni dug Crne Gore je iznosio 2.991,73 miliona eura ili 64,97 odsto procijenjenog BDP-a – saopšteno je iz Vlade.

Kako se navoidi, na sjednici Vladeje naglašeno da je Vlada vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurala kako stabilnost javnih finansija, tako i uslove za snažan ekonomski rast, što jasno pokazuje i nastavak pozitivnih trendova u ekonomiji u prva dva mjeseca tekuće godine.

– Najbolju potvrdu ovih ocjena predstavlja nedavno objavljeni Izvještaj agencije za kreditni rejting “Standard&Poors” kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga naše zemlje označenog kao “stabilan”, uz očuvanje ocjene B+/B – ocjenjuju u Vladi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top