Japanskom ekonomskom planu trebaju reforme | Ekonomist

Japanskom ekonomskom planu trebaju reforme

Japanski ekonomski plan nazvan ”Tri strijele” nije rješenje za održivi rast ove zemlje, a rast BDP-a je otežan zbog nepostojanja stvarnih reformi, smatraju u Sakso Banci. Premijer Japana Šinzo Abe predstavio je svoj ekonomski program za 2012/2013 godinu pod nazivom ”Tri strijele” i tada je izazvao veliku pažnju širom planete.  

Ipak malo ljudi zna legendu o tri strijele, koja datira iz doba u kom je živio Mori Motonari (1497–1571), moćan japanski feudalac. Motonari je imao tri sina koje je ohrabrivao da rade zajedno u interesu Mori klana. Kako bi im slikovito dočarao ove riječi, on je podijelio sinovima tri strijele i zatražio da svako prelomi svoju. Kada su to učinili podijelio im je ponovo strijele i zamolio ih da ih uvežu i tako uvezane ih prelome, što nije bilo moguće. Jedna strijela lako se prelomi, ali tri vezane ne mogu- naravoučenije je ove legende.

”Razumijemo zašto se ova legenda uklapa u Abeov plan, ali iz današnje perspektive postaje jasnije da je japanski plan ipak strategija ”jedne strele”, a samim tim i pod rizikom od pucanja”, kaže glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen.

Jakobsen objašnjava da iako i ne postoji rizik od deflacije, Japan nije ni na pola puta do postavljenog cilja od 2% godišnje inflacije. Bazna inflacija je i dalje slaba. Sa 1,8% u 2014. godini na 1,0% u 2015, uprkos najagresivnijoj monetarnoj politici viđenoj u novije doba (politici kvantitativnog i kvalitativnog monetarnog popuštanja).

”Slab jen podstakao je izvoz, poboljšavajući i trgovinu i trenutne obračune. Ali je takođe povećao i domaće cijene za neizvoznike i svakako za domaće potrošače koji i dalje zauzimaju odbrambeni stav”, dodaje Jakobsen.

On u skorije vrijeme ne očekuje ni rast od 2%, ni povećanje BDP-a od 2%. Jakobsen predviđa dugoročno maksimalni rast od 1%, a ograničenje brzine diktira nedostatak stvarnih reformi.

U Sakso Banci vjeruju da će se ciklus globalnih kamatnih stopa pojaviti u naredna dva do tri kvartala kao potez u pravcu sekularnih promjena ka višim kamatama. Očekuje se da će marginalni troškovi kapitala početi da rastu i da će se poslovni ciklus vratiti unazad.

Katalizator će, kao i mnogo puta ranije biti Američke federalne rezerve koje počinju sa svojim programom normalizacije u septembru. Ovo će podržati i kineski ”Put svile” zbog njihove potrebe da koriste devizne rezerve. Ovaj koktel će stvoriti potrebu za novim mandatom koji pokreće proizvodnja, rast imigracije i većom konkurentnošću u Japanu. Kupovini vremena je skoro došao kraj.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top