Japanski auto-gigant preuzima francuskog diva | Ekonomist

Japanski auto-gigant preuzima francuskog diva

Japanska kompanija Nisan navodno je počela pregovore s francuskom vladom u vezi sa kupovinom njenih 15 odsto akcija kompanije Reno.

Tim potezom bi se potpuno promijenila vlasnička struktura alijanse koju od 2016. čini i Micubiši, jer bi se prema ovoj ponudi vlada odrekla svog uticaja u Renu, a francuski proizvođač bi odustao od kontrole nad Nisanom, prenose neimenovani izvori.

Posao je daleko od sklapanja jer ovakve transakcije su pod posebnom lupom zbog politički osjetljivih pitanja, a za vladu Francuske je vrlo bitno da se ne stekne utisak o preuzimanju, prenosi Seebiz.

Ove spekulacije su demantovali i iz Reno-Nisan-Micubiši saveza i iz redova francuske vlasti. Iz alijanse tvrde da “istražuju mogućnosti dublje sinergije i povećanje operativnih konvergencija, ali da ne planiraju mijenjanje odnosa međusobnih udjela vlasništva”.

Spekuliše se da je u opticaju čak i opcija da menadžment grupacije nadgleda holandska fondacija kao uvod u integraciju u globalnu automobilsku kompaniju sa bazom u Amsterdamu.


 

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top