Japanske valuta slabi, a akcije rastu! | Ekonomist

Japanske valuta slabi, a akcije rastu!

Dvije posljednje godine je aktuelan trend pada japanskog jena, koji je sada pao dodatnih 3% u odnosu na ostale najtrgovanije svjetske valute. Sada je japanska valuta u odnosu na američki dolar slabija za 30%, a u odnosu na euro 34%.

Razlog velikog pada vrijednosti jena je program japanske vlade i centralne banke kojim se podstiče rast stope inflacije. Program se sastoji u tome da se štampaju velike količine novca koje se koriste za kupovinu obveznica i akcija na finansijskom tržištu. Takvim povećanjem količine novca u opticaju želi se postići rast cijena, tj. povećanje stope inflacije. Ukoliko bi Japanci počeli više trošiti zbog smanjene vrijednosti novca, takav rast potrošnje bi rezultirao bržim ekonomskim rastom.

U isto vrijeme, državni penzioni fond je objavio da će za 100% povećati iznos novca koji ulaže u japanske akcije, što je dovelo do burne reakcije investitora na finansijskim tržištima I skoka vrijednosti japanskih akcija za 7,50% za samo nekoliko sati.

Slabija valuta će podspješiti izvoz i takođe poboljšati ekonomsku situaciju.

Nakon saopštenja američke centralne banke da se završava program štampanja novca, monetarna politika se vraća u normalu. Poslije ove vijesti dolar je nastavio da raste u odnosu na druge valute. Trenutni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,2500 što je najniži kurs još od 2012. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top