Japance vlada tjera da idu na godišnji odmor | Ekonomist

Japance vlada tjera da idu na godišnji odmor

Japanska vlada namjerava da u Zakon u radu unese član o obaveznom korišćenju najmanje pet dana godišnjeg odmora u toku godine.

Ovaj prijedlog trebalo bi da bude formulisan u petak tokom sastanka radne grupe japanskog ministrstva zdravlja, prenosi N1.

Zaposlenim Japancima sa radnim stažom od najmanje šest i po godina zagarantovan je plaćeni godišnji odmor u trajanju od 20 dana, ali njega u cjelini iskoristi tek polovina zaposlenih.

Jedan broj zaposlenih Japanaca ne iskoristi nijedan dan godišnjeg odmora, što ima za posljedicu pretjerani premor zbog čega se dešavaju povrede na radu koje čak ponekad imaju tragičan ishod.

Novi prijedlog zakona obuhvata samo zaposlene sa zagarantovanih 10 dana plaćenog godišnjeg odmora, izuzimajući zaposlene sa skraćenim radnim vremenom jer oni nisu izloženi tolikom riziku od povreda na radu usled premora kao radnici sa punim radnim vremenom, prenosi Reuters.

Japanci su poznati kao krajne marljivi radnici koji se čak odriču godišnjeg odmora kako ne bi osećali krivicu da neko radi umesto njih dok se oni odmaraju.

 

Izvor: N1
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top