Japan zbog samoubistava godišnje gubi četiri milijarde dolara | Ekonomist

Japan zbog samoubistava godišnje gubi četiri milijarde dolara

Veliki broj samoubistava koja se dogode u Japanu oštete tu zemlju više od četiri milijarde dolara godišnje, podaci su japanske medijske kuće NHK.

NHK je do ovog podatka došla na osnovu 23.000 žrtava samoubistva u 2015. godini, starosti između 15 i 69 godina, kao i prema procjeni da bi živjeli i radili sve do 70. godine.

“Samoubistva u mladim godinama znatno utiču na ekonomiju. Porodice i vlade izdvajaju velike sume na obrazovanje djece i mladih, ali ne dobijaju satisfakciju za ta ulaganja, budući da se sve više mladih odlučuje na samoubistvo u produktivnim godinama”, navodi se u dokumentu Vorton Univerziteta, prenijela je Russia Today.

U dokumentu se dodaje da stopa samoubistava ubrzano raste kod lica od 15 do 20 godina starosti, dodajući da je uglavnom riječ o muškarcima koji imaju zdravstvene, finansijske ili porodične probleme.

Godišnje se od 1998. godine u Japanu registrovalo više od 30.000 samoubistava, no taj broj je prošle godine smanjen ispod 22.000, prvi put za 22 godine, prema podacima Ministarstva za zdravlje, rad i blagostanje Japana.

Pored najviše stope samoubistava, ova zemlja, međutim, ima jedno od najviših očekivanja u svijetu vezano za trajanje životnog vijeka od 83,3 godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top