Japan zakočio, stiže li kriza iz Kine? | Ekonomist

Japan zakočio, stiže li kriza iz Kine?

Japanska privreda pala je za 1,2 odsto na godišnjem nivou u kvartalu od aprila do juna, pokazuju objavljeni revidirani podaci.

Ekonomisti upozoravaju da usporavanje kineske privrede i previranja na finansijskim tržištima mogu negativno da utiču na očekivani privredni oporavak Japana u drugoj polovini godine.

Podaci su bolji od preliminarnih procjena datih prošlog mjeseca, kada se očekivao pad bruto domačeg proizvoda (BDP) od 1,6 odsto, ali ekonomisti smatraju da je opšti trend slab.

Javne investicije i privatne stambene investicije bile su najjače oblasti rasta u kvartalu od aprila do juna. Zbog revizija poreskih zakona mnogi vlasnici nekretnina ruše stare kuće i grade nove. Japan je izašao iz recesije krajem 2014. godine a u prvom tromjesečju imao je relativno snažan privredni rast od 1,1 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, ali je to izgleda bilo kratkog daha, navodi agencija Frans pres.

Potrošnja domaćinstava koja učestvuje sa oko 60 odsto u BDP-u i dalje ne počinje da raste.

Japanska fiskalna godina počinje u aprilu pa je tendencija da javna potrošnja bude najviša na proljeće kada se nastavljaju ili počinju projekti izgradnje.

Vlada premijera Šinzoa Abea i Banka Japana ocjenjuju da se radi o privremenom usporavanju.

“Na dobrom smo putu da krenemo u dobar ekonomski ciklus u cijeloj zemlji”, rekao je Abe, koji je naveo da svakako raste zapošljavanje i plate i da je potrebno da se oporavak proširi na sve i definitivno savlada deflacija.

Ekonomisti ne dijele njegov optimizam. Tačno je da je pad manji od očekivanog ali detalji nisu ohrabrujući, navodi ekonomista Marsel Tielian iz firme Kapital ekonomiks (Capital Economics).

Na osnovu prvih podataka trećeg tromjesečja ne nagoveštava se brzi oporavak u drugom dijelu godine, rekao je taj analitičar i prognozirao rast japanskog BDP-a od samo 0,3 osto u trećem i četvrtom kvartalu.

Pored toga nedavno objavljeni statistički podaci za jul pokazuju pad potrošnje domaćinstava, industrijske proizvodnje i izvoza, i to uz nultu inflaciju, dok je cilj Banke Japana inflacija od dva odsto.

Izvor: beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top