Japan razvija svemirsku solarnu elektranu | Ekonomist

Japan razvija svemirsku solarnu elektranu

Japanska svemirska agencija postigla je napredak u okviru projekta izgradnje solarne centrale koja bi bila u orbiti Zemlje.

Japan od 1980-tih razmišlja o proizvodnji električne energije u svemiru, odakle bi se energija neprekidno slala na Zemlju, bez ograničenja zbog smjenjivanja dana i noći ili oblaka.

Najnoviji uspjeh Japanska svemirska agencija postigla je slanjem dva kilovata električne energije mikrotalasnim zračenjem na razdaljinu od 55 metara. Ambiciozan projekat izgradnje svemirske centrale pokrenut je 2009, a istraživanja su počela još 1998. godine.

Struju bi proizvodili ogromni fotonaponski paneli kakvi se već koriste za pretvaranje energije sunca u električnu, a godišnji kapacitet postrojenja u orbiti bi bio pet do deset puta veći nego istovjetnog, u atmosferi, na površini Zemlje.

Električna struja bi se potom pretvarala u “energetsi fluks” koji bi se laserom ili mikrotalasno prenosio na Zemlju gdje bi ga “hvatala” posebna džinovska satelitska antena i pretvarala u električnu struju.

Japanska svemirska agencija navodi da ova tehologija neće biti primjenjiva prije 2040. godine.

“Budući da je Sunce izvor čiste, neiscrpne energije, vjerujemo da ovaj sistem može da pomogne u rješavanju problema nedostatka energije i zagrijevanja klime na Zemlji”, objasnila je istraživačka firma Mitsubishi Heavy Industries (MHI), specijalizovana za vazduhoplovnu i svemirsku tehnologiju.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top