Japan: Podsticaj ženama da se poslije porodiljskog vrate na posao | Ekonomist

Japan: Podsticaj ženama da se poslije porodiljskog vrate na posao

Japan ohrabruje majke da se vrate na posao. Takvom mjerom Vlada želi da poveća privrednu aktivnost, međutim, mnogi Japanci smatraju da se ona kosi s tradicijom.

Vlada Japana pokušava da ohrabriti žene da se poslije trudničkog bolovanja vrate na posao. Ovom mjerom premijer Shinzo Abe želi da poveća privrednu aktivnost u zemlji. Međutim, mnogi Japanci smatraju da se ona kosi sa tradicijom.

Vodeći salon za uljepšavanje noktiju u svom dnevnom boravku, Nobuko Ohyama misli da je pronašla idealnu profesiju. Može da zaradi za život dok odgaja sina. Većina njenih mušterija su zaposlene majke koje mogu dovesti i djecu u salon.

“Željela sam da radim, ali i da odgajam svoje dijete, a ovaj salon je najbolji način za to“, kaže ona.

Druge zaposlene majke su morale da pronađu vlastita rješenja. Nedjeljom poslijepodne žene koje su napustile posao da bi rodile, prisustvuju kursu koji bi trebao da im pomogne da se vrate na iste pozicije u kompaniji.

“Japan ima najveću nejednakost u zaradama muškaraca i žena, a žene koje uzmu porodiljsko su u najgorem položaju”, tvrdi Saori Osu, zaposlena majka na Univerzitetu u Tokiju.

Društvu koje se suočava sa sve starijom populacijom treba što više žena u ukupnoj radnoj snazi, ako želi da oživi ekonomiju. Zbog toga je prioritet Vlade borba protiv diskriminacije.

“Divno bi bilo kada te niko ne bi pitao zašto radiš, jer japanska tradicija nalaže da žene ostaju kod kuće i brinu se o djeci. To se polako mijenja, ali društvene okolnosti često ne prate ovaj trend“, kaže Mitsuko Ishii, socijalni analitičar.

 

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top