Japan neće još u AIIB | Ekonomist

Japan neće još u AIIB

 

Tokio — Japan za sada ne planira da se pridruži Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci (AIIB), na čijem čelu je Kina, kaže portparol vlade Jošihide Suga.

Prema riječima Suge, Japan još očekuje odgovore o tome kako će ta regionalna finansijska institucija biti vodjena. “Za sada, Japan ne planira da se pridruži AIIB, a još nismo ni od Kine dobili (tražena) objašnjenja”, rekao je Suga novinarima.

Peking je postavio rok do danas za eventualne osnivače da izraze interes za pridruživanje AIIB.

SAD se protive AIIB i smatraju da ta regionalna banka, sa sjedištem u Pekingu, treba da radi u partnerstvu s postojećim institucijama, poput Azijske razvojne banke, koju po konvenciji predvodi japanski zvaničnik, kao i sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, u kojima glavnu riječ vode SAD.

Suga nije naveo da se Japan nikada neće pridružiti banci.

Nedavno je japanski ministar finansija Taro Aso nagovijestio da postoji mogućnost za to, ali ništa više od toga nije naveo.

Japanski mediji danas pišu da vladajuća Liberalno demokratska partija još razmatra svoj stav prema tom pitanju.

“Nema potrebe za žurnim pristupanjem”, rekao je premijer Japana Šinzo Abe partijskim liderima, prenosi novinska agencija Kjodo.

On je nagovijestio da će se Japan držati uz svog moćnog saveznika SAD po tom pitanju, dodajući da “SAD sada znaju da je Japan vrijedan povjerenja”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top