Japan bilježi deflaciju | Ekonomist

Japan bilježi deflaciju

Japan je zabilježio deflaciju, prvi put poslije dvije godine, pošto su najnoviji zvanični podaci pokazali da su osnovne potrošačke cijene u avgustu pale 0,1 odsto.

Kontinuirani napori japanskog premijera Šinza Abea da se izbori sa deflacijom pretrpjeli su još jedan udarac, konstatovala je agencija Frans pres.

Ona navodi da pad osnovnih cijena u avgustu od 0,1 odsto na godišnjem nivou, prvi od aprila 2013. godine, predstavljaju potvrdu velikih poteškoća sa kojima je suočen zvanični Tokio u nastojanjima da napravi zaokret u višegodisnjoj stagnaciji ili padu cijena. To, dodaje AFP, u velikoj mjeri ugrožava treću najveću privredu na svijetu.

“Očigledno je šta je doprinijelo obaranju osnovne inflacije, a to su niže cijene energenata. Kada isključite iz proračuna cijene energenata, potrošačke cijene su zapravo u porastu”, izjavio je japanski ministar zadužen za ekonomski oporavak zemlje, Akira Amari.

Vijest o usporavanju inflacije dolazi samo dan nakon Abeovog obećanja da će se snažnije fokusirati na svoj program podizanja privrednog rasta, poznat kao “Abenomiks”.

Iako su niske cijene dobre za kupce, one su loša vijest za širu privredu, jer zbog njih potrošači odlažu kupovinu u nadi da će proizvodi biti još jeftiniji u budućnosti, navodi francuska agencija.

Američka rejting agencija Standard i Purs (S&P) je prošle nedelje snizila kreditni rejting Japana, uz obrazloženje da su male šanse da će vlada u Japanu uspjeti da na kraći rok oporavi privredu.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top