Jamajka daleko od Bundestaga | Ekonomist

Jamajka daleko od Bundestaga

„Jamajka” koalicija nije ni blizu praga njemačkog saveznog parlamenta, Bundestaga. Iako će se ubrzo navršiti dva mjeseca od održanih izbora na saveznom nivou, Berlin neće dobiti novu vlast kako na saveznoj, tako i na izvršnoj ravni. Preliminarni pregovori između konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel i dva potencijalna partnera, Slobodnih liberala i Zelenih daleko je od tačke ne samo dogovra, već i eventualnog zbližavanja. Razlike su vidljive u govotvo svim pitanjima, ali posljednje tačke sporenja su migracija i finansijska politika. Rok za postizanje sporazuma je više puta „probijen“. Naznake da se to opet neće desiti još uvijek nema…

Nakon što su se partneri Merkeline vlade, Socijaldemokrate, odlučile vratiti u opozicione klupe, kancelarka je suočena sa formiranjem koalicije sa Zelenima i FDP-om, popularno nazvanom Jamajka, zbog boja političkih subjekata koji će je činiti ili za koje je planirano da je čine jer je stvaranje političke kuće od ovakvog „materijala“ sve više neizvjesnije.

– Naša je odgovornost učiniti to, i učiniću sve sa svoje strane da se to dogodi, da postignemo sporazum – kaže Merkel i napominje da su stranke već dotakle osjetljiva pitanja klimatskih promjena, transporta i migracije uprkos vrlo, vrlo različitim stavovima.

– Izuzetno sam nezadovoljan jer više od četiri sedmice pregovora nisu dovele do sporazuma. Ako stvari ostanu ovakve, nećemo moći ići dalje. Frustrirajuće je kada se okupite radi razgovora i onda uvidite da ste se vratili odakle ste krenuli – mnogo je pesemističniji od Merkelove, Volfgang Kubicki, zamjenik lidera FDP-a. Sa njim je saglasan i Mihael Klajner, zvaničnik Zelenih.

Služeći se svojim iskustvom i vještinama koje je stekla kroz dugogodišnje političko i državničko iskustvo, Merkelova je prije par dana pokušala okončati pregovore, ali su stranke sa kojim pregovara insistirale na svojim agendama. Uporedo sa tim, zvaničnici partija koje pregovaraju iznosili su optužbe međusobno ko je glavni krivac što su pregovori i lošoj fazi.

Nepostizanje sporazuma o Jamajci, imenovanoj tako jer se stranačke boje podudaraju s trobojnom zastavom karipske države, moglo bi dovesti do sazivanja novih izbora. To je scenarij koji nijedna od strana u pregovorima ne želi, uzimajući u obzir prognoze da bi ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) mogla ostvariti dodatne pomake nakon što je ušla u parlament na izborima 24. septembra.

Da stalno igra sa više karata u rukama, pokazuje i to da bi Merkel i pored svega, još uvijek, mogla kontaktirati svoje ranije koalicione partnere, nevezano za to što su oni najavili da će ostati u opoziciji nakon što su doživjeli najteži izborni rezultat od 1933. godine. Kancelarka je pod pritiskom vlastitog konzervativnog bloka, posebno od svoje sestrinske stranke, bavarske CSU, da insistira na svojoj poziciji u ključnim temama razgovora, posebno o izbjegličkoj politici. Da li će „Majka“ Merkel znati da oživi dosadašnje pozicije u pregovorima i vrati ih sa  „mrtve tačke“ pokazaće naredni dani.

 

Komentariši

Top