Jakobsen razmatra zašto nema dogovora s Grcima? | Ekonomist

Jakobsen razmatra zašto nema dogovora s Grcima?

Problem Grčke zadržaće se još dugo, puno duže od aktuelnih dnevnih razgovora i susreta prvih ljudi Grčke s kreditorima i vođstvom najuticajnijih država članica. Čak i ako dođe do kratkotrajnog dogovora, potrebno nam je 50 do 70 milijardi dolara kako bi refinansirali sav grčki dug, smatra Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke i naglašava da Grci ionako već ne plaćaju gotovo ništa od svog duga, pa im ne slijedi nikakvo olakšanje poslije eventualnog dogovora.

– Govorimo o zemlji koja ne želi i ne može da pokrene bilo kakve reforme, ali istovremeno želi oprost duga. Kako da im neko umanji dug ako nisu spremni za političke ili praktične reforme? To je jedna od onih takozvanih ‘kvaka 22’ situacija, bez idealnog rješenja za bilo koju stranu, a ujedno su obje strane u gubitku – smatra Jakobsen.

Vjerujem da će trenutni zastoj završiti jednim velikim ‘možda’, a zatim će za nekoliko sedmica uslijediti izbori u Grčkoj, pojašnjava glavni ekonomist iz danske investicione banke i dodaje da misli da je to i Sirizin plan. Ne smijemo zaboraviti da čak i ako uspiju da dođu s nekim planom nakon dogovora s EU, on mora da ide pred parlament koji je ionako protiv bilo kakvih mjera štednje u bilo kojem obliku, podsjeća Jakobsen.

– I ponovno smo onda u svojevrsnoj pat pozicija koju će onda moći da riješi referendum, ali uz činjenicu da posljednje ankete pokazuju da je 70 do 75 posto Grka za zadržavanje eura. Siguran sam da će Siriza imati znatno teži zadatak u uvjeravanju Grka da trebaju da imaju na umu vlastito dobro i budućunost Grčke za sve te pregovore. Umjesto da govorimo o bitnim temama, situacija se već pomalo pretvara u teatar – komentiše Steen Jakobsen.

Ipak, on ne vjeruje da srednjoročno ili dugoročno situacija u Grčkoj može da imati bilo kakav uticaj na finansijsko tržište i ostvarene dobiti. Kratkoročno, u smislu dnevnog trgovanja, uticaj na berzama se mogao vidjeti proteklih sedmica, s fluktuacijama od tri do deset posto i tako će se vjerojatno i nastaviti sljedećih dana. Gledano na duge staze grčki BDP ili odnos uvoza i izvoza beznačajni su za trgovanje na berzama i ekonomski faktori u Grčkoj se neće prelivati na evropsko ili još manje globalno finansijsko tržište, zaključuje glavni analitičar investicione banke koja se ravna prema mjerilima danske regulative.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top