Jak rast, kako Njemci "zidaju" svoj suficit | Ekonomist

Jak rast, kako Njemci “zidaju” svoj suficit

Berlin — Trgovinski suficit Njemačke je porastao u martu, jer je izvoz skočio, a uvoz pao, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Njemački izvoz je u martu, prema desezoniranim podacima, porastao za 1,9 odsto, na 101,3 milijarde evra, dok je uvoz pao za 2,3 odsto, na 77,6 milijardi evra, prema podacima njemačke kancelarije za statistiku Destatisa, prenosi agencija Frans pres.

To znači da je trgovinski suficit u martu znatno porastao, i to na 23,7 milijardi evra sa 20 milijardi evra iz februara, saopštili su statističari.

Na godišnjem nivou, izvoz je pao za 0,5 odsto u martu, dok je uvoz smanjen za 4,3 odsto.

Prema neprilagođenim podacima, trgovinski suficit je u martu porastao na 26 milijardi evra, u odnosu na suficit iz februara od 20,2 milijarde evra i suficit od 23 milijarde evra iz marta prošle godine.

Izvoz u Evropsku uniju je, na godišnjem nivou, porastao u martu za 1,7 odsto, izračunao je Destatis.

Izvoz u ostale članice evrozone porastao je za 1,0 odsto, dok je izvoz u druge zemlje van Evrope pao za 3,4 odsto na godišnjem nivou.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top