Jak franak, stagnira izvoz | Ekonomist

Jak franak, stagnira izvoz

Bern — Mala i srednja preduzeća u Švajcarskoj očekuju stagnaciju izvoza u narednim mjesecima zbog snažnog franka, pokazuje istraživanje banke Kredi Suis.

Izuzev uslužne djelatnosti, sektora hemija-farmacija i industrije papira, koji računaju na rast prodaje na inostranom tržištu u narednim mjesecima, većina malih i srednjih preduzeća izražava pesimizam u pogledu svojih prodajnih rezultata u inostranstvu, ističu u Kredi suisu, prenosi švajcarski list 20 minit.

Iako indeks cjelokupnog izvoza koji obračunava ova banka pokazuje da inostrana tražnja za švajcarskim proizvodima i dalje raste, mala i srednja preduzeća nepovoljno su ocijenila svoje perspektive, zbog, kako se navodi, pretrpljenog šoka od uzlijetanja domaće valute.

Tako je indeks izvoznih perspektiva malih i srednjih preduzeća u najnovijem istraživanju s kraja marta ove godine pokazao vrijednost od 46,6 poena, što je najslabiji rezultat od 2010. godine. U prethodom posmatranju, na početku 2015, iznosio je 65,4 poena.

Svega 29,2 odsto preduzeća u ovoj kategoriji predviđa rast prodaje na stranom tržištu u narednom periodu, dok je takav stav imalo njih 48,6 odsto u prethodnom istraživanju.

Stagnaciju izvoza očekuje 42,5 odsto ispitanika, a 28,3 odsto predviđa pad, prema njih 13,4 odsto na početku godine.

Blizu 66 odsto anketiranih malih i srednjih preduzeća ocjenjuje da je skok vrijednosti franka imao direktan negativni uticaj na njihov izvoz.

Polovina anketiranih smatra da će morati da snizi svoje cijene. Smanjenje troškova proizvodnje kao odgovor na novonastalu situaciju, navodi 47 odsto anketiranih, smanjenje troškova rada njih 23 odsto, a 20 odsto malih i srednjih preduzeća u Švajcarskoj pokušaće da nađe nova tržišta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top