Jak franak nagrizao dobit Nestlea | Ekonomist

Jak franak nagrizao dobit Nestlea

Švajcarski proizvođač hrane “Nestle” saopštio je da je u prvoj polovini godine njegov profit smanjen u odnosu na isti period prošle godine.

Rezultat dolazi u svijetlu snažnog švajcarskog franka i povlačenja nudli “magi” u Indiji.

Proizvođač filter kafe “nespreso” i čokolade “kitket” ostvario je u prvih šest mjeseci 2015. profit od 4,1 milijardi franaka (3,7 milijardi evra), što je 2,5 odsto manje u odnosu na prvu polovinu 2014, prenosi agencija Frans pres.

“Nestle” navodi da su prihodi od 42,8 milijardi franaka takođe bili nešto niži od 42,9 milijardi iz istog perioda prošle godine kao rezultat promjene kursa franka. Rezultati su blago podbacili u odnosu na očekivanja analitičara, koji su prognozirali zaradu od 4,7 milijardi franaka i prihode od 43 milijarde.

Kada se iz računice isključe valutni faktori, “Nestle” navodi da su prihodi porasli 4,5 odsto, nadmašivši rast od 4,2 odsto koji su predvidjali analitičari.

Najveći svjetski proizvodjač hrane po obimu prodaje navodi da je na rezultate uticalo i povlačenje popularnih instant nudli “magi” iz Indije u junu iz bezbjednosnih razloga, nakon što su vlasti pet indijskih država u tim proizvodima otkrile nedozvoljenu i štetnu količinu olova.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top