Jak dolar uskomješao cijene nafte | Ekonomist

Jak dolar uskomješao cijene nafte

Cijene nafte su u Aziji bile mješovite nakon što se američka “laka” nafta u jednom trenutku spustila na najniži nivo od februara 2009.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 10 centi na 34,85 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa “brent” poskupjela 15 centi na 37,21 dolar za februarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Naftom se trenutno trguje po cijenama poslednji put zabilježenim na vrhuncu globalne finansijske krize, a proizvođači, uključujući članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), dodatno otežavaju situaciju budući da odbijaju da smanje proizvodnju uprkos anemičnoj globalnoj tražnji.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podigla je ove nedelje kamatne stope posle sedam godina rekordno niskog nivoa. Fed je podigao kamatnu stopu za četvrt procentnih poena u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata i taj potez je odraz vjere da se ekonomija SAD konačno oporavlja nakon recesije.

Odluka Feda je, kao što se i očekivalo, dovela do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje.

“Pad cijena WTI nafte ispod 35 dolara po svoj prilici je posledica jačanja dolara”, rekao je analitičar singapurske firme “Filip fjučers”, Danijel Ang.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top