Jak dolar oborio cijenu bakra | Ekonomist

Jak dolar oborio cijenu bakra

Cijena bakra je pala jer je dolar dobio na vrijednosti, a tržište čeka na potvrdu jačanja tražnje u najvećem svjetskom potrošaču bakra, Kini, u predstojećim mjesecima.

Cijena bakra na Londonskoj berzi je popodne pala za 0,1 odsto, na 5.058 dolara za tonu, navodi britanska agencija.

Cijena ovog metala, korišćenog u energetskom i građevinskom sektoru, porasla je od sredine januara ove godine za oko 17 odsto, navodi britanska agencija, dodajući da jak dolar uzrokuje da sirovine izražene u dolarima budu skuplje za kompanije koje nisu iz SAD.

Obnavljanje zaliha kod kineskih potrošača i očekivanje dodatnog popunjavanja zaliha se, prema ocjenama analitičara, nalaze iza najnovijeg optimizma, koje je takođe rezultat prošlomjesečnog 50-procentnog povećanja kineskog uvoza bakra.

“To je sezonski gledano jači dio godine, a kineski potrošači su uvek aktivniji u ovom dijelu godine. Vidjećemo da li će ista situacija važiti i na ljeto”, izjavio je analitčar kompanije Investek Mark Eliot.

Cijena alumunijuma za tromjesečnu isporuku na Londonskoj berzi je pala za 0,4 odsto, na 1.506 dolara za tonu, cijena cinka za 0,3 odsto, na 1.870 dolara, olova za 0,5 odsto, na 1.818 dolara, cijena kalaja je porasla za 0,6 odsto, na 17.000 dolara, a nikla pala za 0,3 odsto, na 8.740 dolara, navodi britanska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top