Jaguar gradi fabriku u Slovačkoj | Ekonomist

Jaguar gradi fabriku u Slovačkoj

Proizvođač luksuznih automobila Jaguar Land Rover planira da svoju sljedeću fabriku gradi u Slovačkoj.

Jaguar i slovačka Vlada potpisali su pismo o namjerama za izgradnju fabrike na zapadu zemlje, u blizini grada Nitra, a vrijednost investicije procjenjuje se na milijardu funti, piše britanski Telegraf.

Nova fabrika će proizvoditi 300 hiljada vozila godišnje, a s radom bi trebalo da počne 2018. godine.

Iz Jaguara kažu da je Slovačka izabrana poslije detaljne analize više lokacija u raznim zemljama. Ranije se nagađalo da bi Jaguarova fabrika mogla da bude izgrađena u Mađarskoj, Poljskoj, Meksiku ili čak SAD-u, ali Slovačka je izabrana zbog dobre logističke povezanosti.

Ovom investicijom biće otvoreno oko osam hiljada novih radnih mjesta, pa je to dodatni podsticaj snažnoj slovačkoj auto industriji, koja je u periodu od 2008. do 2014., kada je proizvedeno gotovo milion vozila, porasla za nevjerovatnih 70 odsto.

Profesor David Bejli, stručnjak za automobilsku industriju, za britanski Telegraph rekao je da je odabir Slovačke svojevrsna zaštita u slučaju izlaska Velike Britanije iz evrozone.

“Prednost Poljske je što ona ima niže troškove rada u industriji, od 8,50 evra po satu, dok u Slovačkoj oni iznose 10 evra, ali Slovačka valuta je evro, što eliminiše kursni rizik prilikom prodaje vozila u zemljama evrozone”, kaže Bejli i dodaje da u zemlji postoji i dobra mreža dobavljača, jer se čak 320 firmi bavi proizvodnjom za auto-industriju.

Izvor: Index
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top