Jačanje eura nakon objavljenih rezultata izbora u Francuskoj | Ekonomist

Jačanje eura nakon objavljenih rezultata izbora u Francuskoj

Nakon što je centrista Emanuel Makron osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Francuskoj, s izgledima da u drugom krugu pobijedi kandidatkinju desnice Marin Le Pen, došlo je do jačanja eura.

Strahujući da bi talas populizma, posle izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, mogao da dovede i do pobjede antievropske kandidatkinje i time dovede u pitanje budućnost Unije, izbori su bili u centru pažnje investitora.

Francuska agencija navodi da se očekuje da će 39-godišnji Makron pobijediti Le Pen u drugom krugu, što su trgovci pozdravili.

Vrijednost eura je u jednom trenutku skočila na 1,09 dolara, najviše od novembra, sa 1,0726, koliko je bio u Njujorku u petak. U trenutku otvaranja berzi u Aziji euro je bio 1,0846 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na jen, sa 117,07 na 119,40.

Na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, Makron je osvojio je 23,7 odsto glasova, a Le Pen 21,9 odsto. Drugi krug izbora biće održan 7. maja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top