Izuzetno poslovanje Luke Bar u junu | Ekonomist

Izuzetno poslovanje Luke Bar u junu

Jun je bio izuzetno uspješan mjesec za kompaniju Luka Bar, po svim finansijskim i naturalnim pokazateljima poslovanja, saopšteno je iz te kompanije.

– Tu činjenicu najbolje ilustruje podatak o mjesečnom pretovaru od 154.389 tona tereta u junu. Ako ovu količinu tereta uporedimo sa junom 2017. godine, kada je pretovareno bilo 62.145 tona , evidentan je trend rasta od 92.243 tone – saopšteno je iz Luke Bar.

Ističu da su nastojanja menadžmenta kompanije da se proaktivnom poslovnom i komercijanom politikom u Luku Bar dovedu nove robe i tereti, kao i oni koji se dugi niz godina pretovaraju u lukama regiona, iako prirodno gravitiraju ka Baru.

– Uvećanje od 148 odsto pretovarenog tereta u odnosu na uporedni period prošle godine  ne ostavlja prostor da se uspješnost ovakvog načina poslovanja dovodi u pitanje. Takođe, jedna od najznačajnijih aktivnosti koja je posljednjih mjeseci sprovođena u Luci Bar, a u junu je privedena kraju, jeste rad na Prostorno-planskoj dokumentaciji, odnosno ključnom dokumentu Prostorni plan za obalno područje Crne Gore, u dijelu područja Privredne zone Bar. Nakon što je usvojen od strane Komisije za ekonomsku politiku i Vlade Crne Gore, uskoro će biti usvojen i u Skupštini Crne Gore – navodi se u saopštenju i dodaje da je DUP Privredne zone Bar istekao 2010. godine i da od tada ništa nije preduzimano, a zbog zanemarivanja značaja donošenja jednog ovakvog strateškog dokumenta stagnirali su mnogi poslovi sa vrlo značajnim partnerima.

Stav tog privrednog subjekta jeste i da je to najznačajniji dokument za dalji razvoj Luke Bar, a samim tim i Bara i Crne Gore, jer će omogućiti saradnju sa strateškim investitorima i značajna ulaganja u lučke kapacitete.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top