Izrael se od danas definiše kao nacionalna jevrejska domovina | Ekonomist

Izrael se od danas definiše kao nacionalna jevrejska domovina

Izraelski parlament, Kneset, usvojio je danas zakon koji zvanično definiše Izrael kao nacionalnu domovinu jevrejskog naroda i u kojem se između ostalog navodi da realizacija prava na nacionalno samoopredjeljenje u Izraelu važi samo za jevrejski narod.

Ovaj zakon podržan je od strane 62 poslanika, dok je 55 bilo protiv. Zakon takođe uključuje klauzulu da je ujedinjeni Jerusalim glavni grad Izraela, a da je hebrejski zvanični jezik. U zakonu se navodi i da država smatra razvoj jevrejskih naselja nacionalnom vrijednošću i da će djelovati da ohrabri i promoviše njihovo osnivanje i konsolidaciju.

Zakon za koji kritičari kažu da potiskuje manjine na margine usvojen je nakon žučne debate koja je počela juče popodne i trajala više od osam sati. Odmah nakon toga poslanici Arapi su pocijepali kopije zakona u znak protesta, poslije čega su istjerani iz sale.

– Izrael je objavio da nas ne želi ovdje – saopštio je poslanik Ajman Odeh, vođa partije Zajedničke liste, i dodao da je Izrael usvojio zakon o jevrejskoj nadmoći dok je mahao crnom zastavom u znak protesta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je odmah poslije usvajanja zakona ocijenio je da je to određujući trenutak.

– Neka dugo živi država Izrael. Prošlo je 122 godine nakon što je Hercl predstavio svoju viziju, ovim zakonom mi određujemo osnivački princip naše egzistencije. Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda i poštuje prava svih svojih građana – rekao je Netanjahu misleći na osnivača cionizma Teodora Hercla.

U zakonu se arapski jezik, umjesto zvaničnog kao do sada, definiše kao jezik koji ima specijalni značaj. Sponzori tog dokumenta smatraju da taj novi osnovni zakon ne nanosi štetu manjinama koje žive u Izraelu i njihovoj kulturi, a pogotovo arapskom jeziku koji ostaje maternji za 21 odsto od 8,8 miliona izraelskih građana.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top