Izrael odobrio razvoj plinskog polja

Izrael odobrio razvoj plinskog polja

Izraelski premijer vjeruje da će izgradnja velikog polja u Sredozemnom moru Izraelu donijeti desetine milijardi evra.

Izraelska vlada odobrila je danas sporazum s američko-izraelskim konzorcijumom, koji će omogućiti razvoj velikog polja prirodnog plina Levijatan u Sredozemnom moru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjeruje da će kontroverzni sporazum, postignut prošle sedmice, donijeti Izraelu desetine milijardi evra u narednim godinama od razvoja Levijatana i dva manja polja.

Netanyahu je apelovao na ministre da usvoje odluku velikom većinom i 17 ih je glasalo za, a jedan je bio protiv.

“Taj proces sada neće stati. Plin koji će se vaditi sa dna mora stići će do izraelskih građana, izraelske industrije i izraelske ekonomije, na korist građana Izraela”,rekao je Netanyahu.

Kritike sporazuma

Nakon čitavih sedmica pregovora o početnom prijedlogu vlade u junu, postignut je sporazum da kompanija Noble Energy, sa sjedištem u Teksasu i izraelska Grupa Delek zadrže vlasništvo nad najvećim poljem Levijatan, a prodaju ono što posjeduju u drugom velikom polju Tamar.

Netanyahu je odlučno težio sporazumu za razvoj jednog od najvećeg nalazišta plina na dnu mora, otkrivenog u posljednjoj deceniji.

Kritičari tog plana kažu da je Vlada udovoljila većini zahtjeva konzorcijuma i ostavila joj previše kontrole nad većinom izraelskih rezervi plina.

Izrael je od zemlje koja je bila zavisna od energije, postala zemlja potencijalni izvoznik i trenutno dobija svoj plin za struju iz Tamara, koji je počeo proizvodnju 2013. godine, navodi Reuters.

Levijatan, čije se rezerve procjenjuju na  622 milijarde kubnih metara, trebalo bi da počne proizvodnju 2018. ili 2019. godine i očekuje se da će snabdijevati plinom, u vrijednosti od milijarde dolara Egipat i Jordan, uz snabdijevanje Izraela.

Jedina izmjena početnog plana je da će cijene plina u novom sporazumu biti niže, dok će se kompanije obavezati da investiraju 1,5 milijardi dolara u razvoj Levijatana u naredne dvije godine.

Izvor: Agencije

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top