Iznenadni skok obradovao Japance | Ekonomist

Iznenadni skok obradovao Japance

Uslužna djelatnost u Japanu u avgustu je zabilježila najsnažniji rast za skoro dvije godine a preduzeća pokazuju i više optimizma u pogledu uslova poslovanja.

Takozvani indeks menadžera nabavke (PMI), koji istraživačka kompanija Markit obračunava na osnovu ankete među privrednicima, u avgustu je za uslužnu branšu vrijedio 53,7 bodova, što je njegov najviši nivo od oktobra 2013, prenosi Rojters.

U julu je ovaj pokazatelj iznosio 51,2 boda. Na taj način peti mjesec zaredom našao se u zoni rasta, odnosno iznad praga od 50 bodova.

Podindeks perspektiva aktivnosti ovog sektora skočio je na 56 bodova, i to je najbolji rezultat od septembra 2013, a u julu ove godine vrijedio je 54,8.

Komponenta koja mjeri samo nove poslove (narudžbe) blago je opala sa 53,2 poena na 52,9 bodova, ali pokazuje još uvijek solidnu tražnju.

Kako navode iz Markita, najnoviji pokazatelji aktivnosti uslužnog sektora mogli bi da umire strahovanja u pogledu ukupne ekonomije, posle razočaravajućih rezultata industrijske proizvodnje i potrošnje domaćinstava za ovogodišnji juli.

Isti izvor podsjeća da je japanska privreda u drugom tromesječju zabilježila pad zbog slabosti izvoza i privatne potrošnje, pa Vlada u Tokiju računa na obnavljanje rasta u tekućem tromjesečju, oslanjajući se na mjere koje je preduzela s ciljem pospešivanja ekonomije, posle decenije stagnacije i deflacije.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top