Iznenađenje? Rols-Rojs siječe i menadžere | Ekonomist

Iznenađenje? Rols-Rojs siječe i menadžere

Britanski proizvođač motora “Rols-Rojs” ukinuće neka radna mjesta u vrhu kompanije i restrukturirati poslovanje posle niza upozorenja u pogledu profita.

Britanski list Fajnenšel tajms je citirao novog izvršnog direktora kompanije Vorena Ista, koji je rekao da je potrebno izmijeniti način na koji firma funkcioniše, a da je najbolji način da se počne promjena tima lidera.

Akcije “Rols-Rojsa” su prošlog mjeseca pale 19,6 odsto a u proteklih godinu dana 30 odsto, nakon što je kompanija iznijela niz upozorenja o padu profita zbog slabih rezultata u oblasti proizvodnje brodskih motora i problema u servisiranju starijih avio-motora.

FT je ove nedelje objavio da Britanija razmatra nacionalizaciju organizacionog dijela “Rols-Rojsa” koji se bavi proizvodnjom motora za nuklearne podmornice, u slučaju da se teškoće u toj kompaniji pogoršaju.

Vlada u Londonu takodje bi mogla da odluči da spoji dio ili cjelokupno poslovanje “Rols-Rojsa” sa najvećom britanskom kompanijom iz odbrambenog sektora BAE sistems, navodi FT.

Britanska vlada drži takozvani “zlatni udio” u “Rols-Rojsu” što znači da je za određene odluke u kompaniji potrebna njena saglasnost, dok je inostrano vlasništvo u firmi ograničeno na 15 odsto dionica prema propisima dogovorenim 1987, kada je kompanija privatizovana.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top