Izgubljeno 514 GWh električne energije | Ekonomist

Izgubljeno 514 GWh električne energije

U Crnoj Gori je prošle godine na distributivnoj i prenosnoj elektromreži izgubljeno 514 gigavat sati (GWh) električne energije, što je 21 odsto ukupne proizvodje struje od svih proizvođača u državi, pokazuje Energetski bilans za prošlu godinu.

To znači da je na mreži izgubljen svaki peti proizvedeni gigavat.

Iznos izgubljene elektirčne energije u prošloj godini, prema energetskom bilansu, veći je od one koju je proizvela hidroelektrana Piva – 430 GWh, a skoro jednaka preoizvidnji iz hidroelektrane Perućića, 560 GWh, pišu Vijesti.

Najveći proizvođač elektične energije u Crnoj Gori, Termoelektrana Pljevlja prošle godine je proizvela 1,28 hiljada GWh, a izgubljena količina struje vrijedi 40 odsto njene proizvodnje.

Prošle godine je zbog velikih suša i manje proizvodnje u hidroelektranama zabilježen veliki uvoz električne energije od 1.495 GWh.

On je bio oko 20 odsto veči nego godinu ranije kada je uvezeno 1,22 hiljade GWh.

Kako je istovremeno izvoz iznosio 431 GWh, koji je postojao u periodima dobre hidroenergetske situacije, ukupan deficit za cijelu godinu znosio je 1.057 GWh.

Najveći potrošač struje u Crnoj Gori, podgorički Kombinat aluminijuma, prošle godine je potrošio 595 GWh, nešto više nego što ih je izgubio na mreži.

U planu za ovu godinu iz energetskog bilansa očekuje se smanjenje ukupnih gubitaka na mreži na 464 GWh, što je deset odsto manje nego u prošloj godini.

Ove godine se očekuje i značajno veća proizvodnja struje u hidroelektranama Piva, 750 GWh, i Perućica 920 GWh.

Zbog toga će uvozo biti značajno manji i planiran je na 760 GWh.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top