Izgradnja mojkovačkog ski centra će koštati više od 27 miliona eura | Ekonomist

Izgradnja mojkovačkog ski centra će koštati više od 27 miliona eura

Izgradnja mojkovačkog ski centra Žarski na Bjelasici vrijednog 27 miliona eura, koja je počela prošle godine, biće nastavljena onog trenutka kad se snijeg povuče sa terena, a to će biti vrlo brzo, saopštio je predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić.

“Taj, za mojkovački kraj ‘projekat budućnosti’, finansiraće država, a čitav posao, kako je planirano, biće završen 2022. godine”, rekao je Mišnić Pobjedi i dodao da će se ski centar graditi fazno.

Prva faza, kako je objasnio, obuhvata izgradnju putne, vodovodne i telekomunikacione infrastrukture, elektro mreže, žičare i bazne stanice na Žarskom katunu.

“Ta bazna stanica imaće sve objekte i prateće sadržaje koje jedno savremeno skijalište treba da ima. U prvoj fazi, koja će, kako je planirano, biti završena krajem 2020. godine, biće nabavljena i sva mehanizacija i oprema, potrebna ski centru”, naveo je Mišnić.

Prema njegovim riječima, druga faza izgradnje ski centra obuhvatiće stvaranje uslova za osnježavanje staza, odnosno pravljenje vještačkog snijega, kako se ne bi dogodilo da zbog manjka padavina ski centar ne radi.

To će se, kako je naveo Mišnić, uraditi bez obzira što su u pitanju tereni koji nikada nijesu imali problema sa manjkom snijega.

“Ovo je, jednostavno, ozbiljan i skup razvojni projekat, presudan za budućnost Opštine, tako da se neće dozvoliti da ski centar zavisi isključivo od nebeskih darova. To je, uostalom, prepoznala i Vlada, zato će se i raditi sistemi za osnježavanje staza, što inače svi ozbiljni ski centri imaju”, saopštio je Mišnić.

Značajan dio posla će, prema njegovim riječima, biti urađen već ove godine.

“U ovoj godini će biti završena započeta izgradnja puta od katuna Vragodo do Žarskog katuna, gdje će biti bazna stanica. Radi se o saobraćajnici dužine 5,5 kilometara i širine šest metara, izuzetno važnoj za naš budući ski centar”, rekao je Mišnić.

Pored toga, u ovoj godini će, prema planu, početi radovi na izgradnji puta od Mojkovca do katuna Vragodo – dionica regionalnog puta do Berana.

Počeće u Podbišću i izgradnja mosta preko Tare, dužine 200 metara. Upravo taj most će biti saobraćajna veza sa magistrale do skijališta.

“Ove godine će početi i radovi na izgradnji bazne stanice. Planirana je i izgradnja prve žičare”, kazao je Mišnić.

On ne sumnja da će ski centar Žarski brzo naći mjesto u svijetu zimskog turizma i opravdati ulogu lokomotive razvoja Opštine.

“Odluka Vlade da maksimalno podrži izgradnju našeg ski centra pokazala se kao pravi magnet za investitore. U posljednje vrijeme nekoliko njih pokazalo je želju da gradi hotele u Mojkovcu, a takvi sadržaji se, vezano za projekat ski centra, podrazumijevaju”, smatra Mišnić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top