Izgradnja gasovoda ,,Tusrki tok" se odlaže | Ekonomist

Izgradnja gasovoda ,,Tusrki tok” se odlaže

 

Moskva — Izgradnja dugo najavljivanog gasovoda “Turski tok” je odložena, jer ruski “Gasprom” i turska državna kompanija “Botas” ne mogu da se definitivno dogovore.

Eksperti kažu da je do odustajanja od gasovoda, koji je trebalo da bude zamjena za “Južni tok”, došlo ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog zahlađenja odnosa između Ankare i Moskve poslije Putinovog nedavnog govora u Jerevanu, gdje je osudio genocid nad Jermenima, koji je počinila turska vojska.

Vijest koju su u utorak objavili ruski mediji bila je za mnoge iznenađujuća, jer su donedavno predstavnici “Gasproma” i “Botasa” davali optimističke izjave. Navodno, pregovori su zaista bili blizu kompromisa i dogovora o popustu na cijenu gasa koju bi dobio “Botas” od ruskog partera. Ali, poslije mjesec i po razgovora, kompanije na kraju ipak nisu mogle da se dogovore kako će se primjenjivati formula o popustu koji bi dobili Turci.

Ruski mediji tvrde da “Gasprom” već ima gubitke. Brodovi koji bi trebalo da postavljaju cijevi na dno Crnog mora stoje u ruskim lukama, a Turci gube jer, umjesto da koriste popust na cijenu gasa, sada plaćaju gas sto dolara skuplje od prosječne evropske cijene. Sada Turci hiljadu kubika gasa plaćaju 370 dolara.

Umjesto da se dogovori sa Moskvom, Ankara sve više kupuje tečni gas. U aprilu je Turska kupila od “Gasproma” 38 odsto manje gasa nego lane u istom periodu.

U utorak je u Moskvi objavljena vijest da se “Gasprom” sa privatnim turskim kompanijama, koje kupuju godišnje oko deset milijardi kubika gasa, dogovorio o popustu, pa će oni u drugom kvartalu hiljadu kubika plaćati 260 dolara. Onima koji su već platili gas po višoj cijeni, “Gasprom” namjerava da vrati oko 300 miliona dolara.

Interesantno je da uprkos tome što su u “Gaspromu” saopštili da im je profit u prošloj godini drastično pao, ta velika državna kompanija povećala plate rukovodstvu za 50 odsto.

Da “Gasprom” ima nevolje i na svojoj obali, dokaz je najnoviji izvještaj “Rostehnadzora” koji je objavljen u utorak. Na gradnji “Južnog toka” na ruskoj strani pomenuti ruski državni kontrolni organ pronašao je više od 200 primjera kršenja pravila gradnje. Čak 139 propusta je napravio izvođač radova “Strojtransgas”, a “Gasprom transgas Krasnodar” je imao 86 nepravilnosti.

Kompanije su zbog toga kažnjene novčano, kao i njihovi generalni direktori. U mnogim slučajevima dokumentacija za izvođenje nije bila usklađena sa projektnom dokumentacijom, a osim toga nisu poštovane tehničke norme propisane ruskim zakonima.

To što je zbog odluka EU Rusija morala da odustane od gradnje gasovoda “Južni tok” ne znači da sve što je napravljeno na ruskoj obali neće biti korišćeno. Kad se poboljšaju odnosi sa Turskom, što je u interesu privrednicima obeju zemalja, sve što je napravljeno za “Južni tok” u Rusiji koristiće se za “Turski tok”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top