Izdvajanje Londona: Za Bregzit bez sporazuma dodatnih 2,3 milijarde eura

Velika Britanija izdvaja dodatne 2,3 milijarde eura za pripreme za Bregzit bez sporazuma. Nova vlada Borisa Džonsona je obećala da će napustiti Evropsku uniju bez sporazuma za tri mjeseca ako EU ne pristane da ponovno pregovara o sporazumu koji je dogovorila Tereza Mej.

Ministar finansija Sadžid Džavid je u svojoj prvoj najavi važnijih mjera udvostručio iznos za pripremu izlaska bez sporazuma.

Dodatnim novcem će se finansirati informativna kampanja, pomoći Britancima koji žive u inostranstvu, osigurati snabdijevanje ljekovima i poboljšati infrastruktura oko luka, prenosi Klix.ba.

– 92 dana prije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU ključno je da intenziviramo naša planiranja kako bismo osigurali da ćemo biti spremni – rekao je Džavid.

Dodao je da žele dobar sporazum koji će ukinuti nedemokratski backstop.

– Ako ne možemo dobiti dobar sporazum, morat ćemo izaći bez njega – dodao je Džavid.

Najavljeno je da će 434 miliona funti potrošiti na lijekove i medicinske potrepštine, odnosno najam dodatnih transportnih kapaciteta, skladišta i stvaranje zaliha.

Za Bregzit bez sporazuma biće potrošeno 138 miliona funti na jednu od najvećih mirnodopskih informativnih kampanja. Milijardu funti biće potrošeno na pripremu državne administracije. To znači da je vlada s ovogodišnje 4,2 milijarde funti ukupno za te pripreme namijenila 6,3 milijarde funti (6,9 milijardi eura).

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top