Izbori u Velikoj Britaniji | Ekonomist

Izbori u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori kojima dominiraju teme Bregzita i zdravstva.

Premijerka Tereza Mej je izbore raspisala da bi ojačala legitimitet u pregovorima sa Evropskom unijom o izlasku Britanije iz EU.

Mej i lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin juče su se vratili ključnim temama izbora, pošto je proteklih dana bezbjednost dominirala kampanjom posle dva teroristička napada.

Glavna poruka premijerke na skupu u Londonu bila je usmjerena na Bregzit uz obećanje da će izlazak zemlje iz EU donijeti više poslova i bolju saobraćajnu povezanost.

Korbin je na mitingu u Glazgovu upozorio da Nacionalni zdravstveni sistem ne može da izdrži još pet godina nedovoljnih finansija, manjka radnika i privatizacije.

Prema najnovijim anketama, prednost britanske Konzervativne partije nad laburistima pred sjutrašnje vanredne parlamentarne izbore znatno je manja nego prije mjesec dana i varira izmedju jedan i 12 odsto, prenosi BBC.

Pored konzervativaca i laburista mjestima u parlamentu se nadaju i Zelena partija, Liberalne demokrate, Škotska nacionalna partija i evrofobna Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top