Izbori u Italiji, Berluskoni favorit | Ekonomist

Izbori u Italiji, Berluskoni favorit

U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori. Rano jutros  otvorena su glasačka mjesta, a pravo glasa ima oko 50,7 miliona Italijana. Oni će na birališta moći da ostvare svoje glasačko pravo sve do večeras, do 23 sata.

Savez stranaka desnog centra, na čijem čelu je nekadašnji premijer Silvio Berluskoni, mogao bi da osvoji najviše poslaničkih mjesta, ali ne i parlamentarnu većinu. Prema anketama, Pokret pet zvjezdica, usmjeren protiv establišmenta, trebalo bi da bude pojedinačna stranka sa najviše osvojenih glasova, a vladajućoj Demokratskoj partiji prognozirano je treće mjesto na ovim izborima. Očekuje se da će mediji odmah nakon zatvaranja glasačkih mjesta objaviti izlazne ankete, a potpuni rezultati očekuju se nešto kasnije.

Ovi izbori mogli bi da donesu povratak dobro poznatih političkih imena poput bivših premijera Silvija Berluskonija ili Matea Rencija ili pak jednu novu neizvjesnost. Izbori u Italiji uvijek su komplikovana stvar, ali ovi bi mogli biti još komplikovaniji. Berluskoni (81) se vratio u politiku i sa velikom energijom predvodi svoju stranku desnog centra Naprijed Italija. Udružio se sa liderom desničarske i evroskeptične Lige za Sjever Mateom Salvinijem (44). Sam Berluskoni koji je četiri puta bio predsjednik vlade, ne može da obavlja javnu funkciju do 2019. godine zbog presude za utaju poreza. Umjesto toga, kandidat Naprijed Italije za premijera biće aktuelni predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je to i potvrdio.

Na lijevom centru nalazi se Mateo Renci (43) lider Demokratske partije, a snažan izazov za obje strane političkog spektra predstavlja lider Pokreta Pet zvjezdica Luiđi di Majo (31) koji bi, ako postigne dobar rezultat, mogao da postane najmlađi evropski premijer.

Izbornu kampanju obilježile su teme kao što su migracije, uloga Italije u Evropi i tržište rada. Na izborima se glasa za 630 članova Donjeg doma parlamenta i 315 u Senatu.

Komentariši

Top