Izbacili Koka-kolu i Pepsi iz prodaje | Ekonomist

Izbacili Koka-kolu i Pepsi iz prodaje

Trgovci u indijskoj državi Tamil Nadu su u znak protesta sa polica povukli strana gazirana pića, uključujući američke brendove Koka-Kolu i Pepsi.

Oni tvrde da se za njihovu proizvodnju koristi previše vode.

Odluku o povlačenju gaziranih pića iz prodaje, koja je počela da se primjenjuje u sredu, podržalo je više od milion i po vlasnika prodavnica u Tamil Naduu, koji često pogađaju suše. Oni su obećali da će Koka-kolu i Pepsi zamijeniti domaćim sokovima.

Udruženje trgovaca u toj državi saopštilo je da proizvođači bezalkoholnih pića crpe previše vode, ali da su američke kompanije na njihovoj meti jer je američka organizacija za zaštitu životinja PETA izdejstvovala zabranu indijske verzije borbe s bikovima, popularne lokalne tradicije.

Tamil Nadu su u januaru pogodili protesti desetina hiljada ljudi koji su tražili da se povuče zabrana borbe s bikovima. Vlada je donijela novi zakon kojim je ta tradicija izuzeta iz zakona o zaštiti životinja.

Hiljade mladih su tokom protesta svoj bijes prema PETA preusmjerili prema drugim američkim kompanijama i obećali da neće više kupovati sokove koje one proizvode.

U međuvremenu, indijski sud je danas ukinuo ograničenje snabdijevanja vodom za fabrike Koka-Kole i Pepsija u državi Tamil Nadu.

Sud je u novembru zabranio dvjema kompanijama da koriste lokalne izvore vode pošto su se poljoprivrednici žalili na nestašice vode.

Indijsko udruženje proizvođača pića izrazilo je žaljenje zbog bojkota američkih brendova i navelo da Koka-Kola i Pepsi Indija zajedno obezbjeđuju direktne poslove za 2.000 porodica u Tamil Naduu i posredno zaposlenje za više od 5.000 porodica.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top