Iza Hajnekena stoji žena | Ekonomist

Iza Hajnekena stoji žena

Možda nikada niste niti čuli za Šarlin de Karvaljo-Hajneken, ali to je nešto što njoj savršeno odgovara. Sa svojih šezdeset ona je jedna od najbogatijih žena svijeta, a njen imetak procjenjuje se na oko 11 milijardi dolara.

Šarlin de Karvaljo imala je 47 godina kada je kao majka petoro djece i bez poslovnog obrazovanja naslijedila kontrolu nad ogromnom – Hajnekenom. Odlučila je da prihvati izazov i postigla je zavidan uspijeh. Moglo bi se reći da je za nju jedan život završio, a drugi, potpuno drugačiji započeo onoga dana kada je sahranjen njen otac Fredi u januaru 2002. godine.

Do smrti njenog oca, Šarlin je imala svega jednu dionicu Hajnekena vrijednu 25.60 eura, poklon od oca. Sada je kao jedino dijete i nasljednica bogatstva odjednom raspolagala sa 100 miliona akcija, odnosno sa četvrtinom ukupnih akcija kompanije. To je značilo da ima kontrolu nad donošenjem odluka odnosno da njen glas ima veću težinu od glasova svih ostalih investitora.

U roku od deset dana Šarlin je morala da donese važnu životnu odluku, hoće li se kao i do sada baviti odgajanjem svoje djece i živjeti kao supruga bankara u Londonu ili će se prihvatiti upravljanja golemom kompanijom čiji su se godišnji prihodi približavali cifri od deset milijardi dolara.  Za odluku joj je trebalo manje od nedelju dana. Prihvatila je vođenje kompanije i počela da obilazi svijet kako bi se upoznala sa svim pogonima Hajnekena i tako na najbolji način naučila kako da postane efikasan vlasnik i čuvar dinastije. U svemu je imala veliku podršku svog supruga.

Možda nikada niste niti čuli za Šarlin de Karvaljo-Hajneken , ali to je nešto što njoj savršeno odgovara. Ona je sada jedna od najbogatijih žena svijeta, a njen imetak procjenjuje se na oko 11 milijardi dolara. Vrlo je zatvorena prema medijima i gotovo nikada ne razgovara sa novinarima. Razgovor za Fortune bio je izuzetak, pa je taj list objavio priču o njoj i njenoj porodici.

Dolaskom Šarlin de Karvaljo u Hajneken promijenio se i dio uprave, za šefa uprave postavila je Jean-Fransoa van Boxmera koji je i danas na čelu firme. Njegovo vođenje firme bilo je agresivnije od onoga kojeg je sprovodio dotadašnji šef. Zato je Hajnekenu krenulo mnogo bolje. Potrošili su 28 milijardi dolara na akvizicije i poslovanje proširili sa 39 (2002.) na 71 zemlju. Prodaja se utrostručila, a godišnji prihod u 2013. iznosio je 24,9 milijardi dolara.

I nastavak dinastije je, čini se, osiguran. U porodici de Karvaljo još nisu odlučili ko će od njihove djece da naslijediti kontrolu nad poslovanjem kompanije pošto njih više ne bude ili budu prestari da bi upravljali tako moćnom firmom. No kandidata imaju. Njihov najstariji sin Alekander u upravnom odboru je već neko vrijeme. Ima 29 godina i zainteresovan je za porodični biznis još od vremena kada je imao osam godina i pratio kretanje akcija kompanije. Imao je 17 kad je njegov djed Fredi preminuo. Obožavao ga je, a i dan danas nosi njegov stari izgrebani Roleks.

“Hajneken je prvo na šta pomislim kada se ujutru probudim i posljednje o čemu razmišljam kada odlazim na spavanje”, kaže on. Roditelji su zadovoljni činjenicom da Alekander želi da vodi porodični biznis, ali ne isključuju ni mlađeg sina Čarlsa koji ima 23 godine, ali ni svoje tri ćerke.

Izvor: Poslovni dnevnik
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top