Iz Rusije 'pobjegla' 151 milijarda dolara | Ekonomist

Iz Rusije ‘pobjegla’ 151 milijarda dolara

Odliv kapitala iz Rusije, na koji su uticali kriza u Ukrajini i slabljenje rublje, dostigao je 151 milijardu dolara 2014. godine, saopštila je Centralna banka u Moskvi.

Odliv kapitala bio je za 2,5 puta veći nego 2013, kada je dostigao 61 milijardu dolara. Ukupna trgovinska razmjena Rusije iznosila je 56,7 milijardi dolara u 2014, u odnosu na 34,1 milijardi dolara 2013. godine.

Centralna banka je krajem decembra prošle godine prognozirala odliv kapitala od 128 milijardi dolara, ali je na konačni iznos uticalo slabljenje rublje.

U posljednjem kvartalu prošle godine odliv kapitala iznosio je 72,9 milijardi dolara, u odnosu na 16,9 milijardi dolara koliko je iznosio u istom periodu prethodne godine.

Centralna banka je najavila da bi situacija u 2015. trebalo da se poboljša, mada neki ekonomski stručnjaci smatraju da će odliv ruskog kapitala nastaviti da bude “izuzetno veliki”.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top