Iz Petnjice heljdino brašno za Evropu | Ekonomist

Iz Petnjice heljdino brašno za Evropu

Od kako je prije deset godina sa Zemljoradničkom zadrugom „Vrbica“ krenuo u ozbiljnu proizvodnju žitarca i nekih povrtlarskih kultura, Avdul Adrović iz petnjičke opštine dostigao je mnoge standarde koji se primjenjuju unutar članica Evropske unije kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji. Smatra da ga je upravo takav pristup doveo u sam vrh proizvođača organske hrane u Crnoj Gori.

Zemljoradnička zadruga, na čijem je čelu, ostvaruje rekordne prinose, posebno kada se radi o takozvanim alternativnim žitaricama, u prvom redu po ljekovitosti poznatoj heljdi. U protekloj godini Adrović je sa ostalim članovima zadruge žitaricama zasijao  osamdeset pet hektara a  sjemenskim krompirom 47 hektara, objavio je Portal TVCG.

Aktivnosti zadruge ne odnose se samo na prozvodnju žitarica i krompira već i na proizvodnju kupusa i luka. Nažalost, godina koju smo ispratili  nije bila naklonjena poljoprivrednicima tako da su prinosi manji nego ranije. Ni takve okolnosti neće ugroziti našu poziciju jednog od najboljih I najvećih proizvođača heljde i alternativnih žitarica u Crnoj Gori”, citirao je Portal TVCG riječi Adrovića.

On smatra  da se posljednjih godina i kod nas  shvata značaj heljde te da se stvari počinju mijenjati na bolje.

Adrović ističe kvalitet proizvoda sa naših planina, među kojima je i Bihor na kojem se nalazi najveći dio njegovih zasada, gdje je, na nadmorskoj visini od 850 metara, izuzetno čist vazduh, a proizvodi ne sadrže  bilo kakvu hemiju.

Zemljoradnička zadruga izlaže na svim sajmovima koji su joj dostupni. Lani smo svoje proizvode predstavili na sajmovima u Budvi, Novom Sadu, Beogradu, Skoplju, a nešto ranije i u Ninbergu, u Njemačkoj”, kazao je on.

Za sve veće tržište Vrbičani se pripremaju u kontinuitetu,  pored postojećih mlinova gdje žito melju na tradicionalan način, na kamenu, u pripremi je izgradnja velikog mlina na vodi  kapaciteta sto kilograma na sat.

Istovremeno, vodu koja pokreće mlin, namjeravam da iskoristim za ugradnju male turbine za proizvodnju struje za potrebe mlina i budućeg restorana. U njemu će se gostima nuditi samo domaća jela i peciva, posebno hljeb i kolači od heljde”, rekao je Adrović zaključio je portal.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top