Iz države se odlilo 48 miliona eura | Ekonomist

Iz države se odlilo 48 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 268,9 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 48,1 milion eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore.Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period porasle dva odsto, dok je ukupan odliv smanjen 40,1 odsto.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 11,7 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 36,4 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih sedam mjeseci iznosile su 220,7 miliona eura, što je 20,5 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 129,1 milion eura, što čini 48 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 84,4 miliona eura, a u preduzeća i banke 44,7 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 135,9 miliona eura ili 50,5 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 3,8 miliona eura.

Izvor:CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top