Iz Britanije je krenuo prvi direktan teretni voz za Kinu | Ekonomist

Iz Britanije je krenuo prvi direktan teretni voz za Kinu

Agencija Rojters javlja da je iz Britanije krenuo prvi direktan teretni voz za Kinu, natovaren artiklima kao što su vitamini, proizvodi za bebe i lekovi.

Putovanje u dužini od 12.000 km, iz istočne Engleske do istočne Kine, trebalo bi da traje tri nedjelje, što je, kako navodi agencija Rojters, upola manje u odnosu na vrijeme putovanja brodom.

S više desetina kontejnera, voz crvene boje je krenuo iz mjesta Stenford-Le-Hope u Eseksu za željezničku stanicu Barking u istočnom Londonu.

Od Barkinga, voz će Evrotunelom stići do Francuske, a zatim će nastaviti put kroz Belgiju, Njemačku, Poljsku, Bjelorusiju, Rusiju i Kazahstan prije nego završi putovanje u kineskom gradu Jivu.

“Nova željeznička veza sa Kinom predstavlja još jedan podstrek za globalnu Britaniju, posle stare trgovinske rute ‘Put svile’ za isporučivanje britanskih proizvoda širom svijeta”, izjavio je britanski ministar za trgovinu Greg Hends.

Zvanični London nastoji da poboljša trgovinske veze sa ostatkom svijeta, jer se sprema za izlazak iz Evropske unije, navodi Rojters i podsjeća da je prvi teretni voz iz Kine stigao u Britaniju u januaru.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top