Iz Abu Dabi fonda povučena 23 miliona | Ekonomist

Iz Abu Dabi fonda povučena 23 miliona

Od jedanaest potpisanih ugovora za korišćenje kredita za razvoj poljoprivrede iz Abu Dabi razvojnog fonda, devet korisnika ispunilo je sve uslove da dobije kredit i po tom osnovu povučeno je 23,2 miliona dolara.

Direktor Direktorata za IPARD plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Blagota Radulović, kazao je Vijestima da je ukupna vrijednost jedanaset ptpisanih ugovora 26,2 miliona dolara što je nešto malo više od polovine odobrenog iznosa.

Abu Dabi je za pomoć razvoju crnogorske poljoprivrede opredijelio ukupno 50 miliona dolara. Kamata na kredite je 2,5 odsto uz troškove obrade od 0,5 odsto. Rok otplate je 17 godina uz grejs period od četiri godine.

Radulović je objasnio da Ministarstvo, zajedno sa Investiciono – razvojnim fondom (IRF) radi na primjeni inoviranog koncepta tog projekta kako bi se omogućio znatno širi obuhvat korisnika za preostali dio novca.

„Potencijalni korisnici biće blagovremeno obaviješteni putem javnih poziva o uslovima dobijanja ovih kredita. S obzirom na potrebe sektora poljoprivrede i prerađivačke industrije za povoljnim kreditima za dalja ulaganja u razvoj poslovanja i rast konkurentnosti, očekujemo da ć e preostali novac iz Abu Dabi razvojnog fonda biti iskorišćen“, rekao je Radulović.

Uslove za dobijanje kredita iskoristila je firma Agro carine koja je dobila 2,5 miliona za proširenje farme ovaca, proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i povezivanje poljoprivrede i turizma na Pišču i Pivi, kao i Vektra Jakić koja je dobila tri miliona za izgradnju fabrike za proizvodnju peleta. Ta firma nalazi se u stečaju kroz reorganizaciju.

Radulović je kazao da je uslov ispunila i i kompanija Milkraft iz Bijelog Polja koja je dobila tri miliona za proširenje pogona za preradu mlijeka u Pavinom Polju.

Novac su počeli da koriste Eko per iz Šavnika koji je dobio 2,5 miliona za proširenje fabrike vode, kao i FML Nikšić koji je dobio 1,2 miliona za rekonstrukciju i dodatno opremanje bivše Mljekare Nika.

Uslov da može početi da koristi novac ispunila je i kompanija Mesopromet Franca iz Bijelog Polja koja je dobila kredit od tri miliona USD za izgradnju i opremanje objekata za suvo i hladno sušenje mesa, kao i HM Durmitor iz Žabljaka koji je dobio dva miliona za formiranje farme za uzgoj angus goveda.

Nikšićka kompanija Goranović dobila je kredit od tri miliona eura za proširenje industrije mesa, a sa IM Gradina iz Rožaja ugovoren je kredit od tri miliona za izgradnju farme za tov junadi i rekonstrukciju klanice.

Firme koje su konkurisale za kredit, a nijesu ispunile uslov za dobijanje novca su Bjelasica Rada iz Bijelog Polja, koja je trebala da uloži dva miliona u istoimenu fabriku mineralne vode, kao i CG i POWER SERV iz Nikšića koja je tražila milion za kupovinu opreme za proizvodnju drvene ambalaže.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top