Italijani zainteresovani za ulazak na crnogorsko tržište | Ekonomist

Italijani zainteresovani za ulazak na crnogorsko tržište

Italijanske kompanije koje se bave proizvodnjom mašina i građevinske stolarije zainteresovane su za ulazak na crnogorsko tržište i eventualno pokretanje proizvodnje, saopšteno je na sastanku u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnici italijanskih kompanija Lubritalia, Marasciulo i Serramenti Italia su, u okviru dvodnevnog boravka u Crnoj Gori, u četvrtak posjetili PKCG.

Predstavnici italijanskih kompanija su u razgovoru sa potpredsjednikom PKCG, Ivanom Saveljićem, saopštili da su zainteresovani da se upoznaju sa privrednim ambijentom i mogućnostima poslovanja u Crnoj Gori i potencijalima saradnje sa lokalnim privrednicima u oblasti zajedničke proizvodnje i plasmana, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG.

“Zainteresovani smo za mogućnost pokretanja proizvodnje na ovim prostorima. Želimo da nađemo pouzdane saradnike kojima smo voljni da ustupimo patente i proizvodne sisteme”, kazao je Leonardo Castcitelli iz fabrike građevinske stolarije Seramenti Italia koja proizvodi blind vrata, vitrine i sofisticirane sigurnosne sisteme.

Kompanija Marasciulo bavi se proizvodnjom mašina izuzetno visokog kvaliteta, a za crnogorsko tržište posebno su interesantne one koje kraški teren pretvaraju u obradive površine.

“Želimo da nađemo partnera koji bi našu mehanizaciju prodavao na crnogorskom tržištu” rekao je predstavnik te firme, Saverio Marasciulo, interesujući se ujedno za poslovne veze koje Crna Gora ima sa tržištima drugih država.

Kompanija Lubritalia je jedan od najvećih proizvođača mašinskih ulja i maziva u Italiji i do prije deceniju je sarađivala sa crnogorskim Tehnostilom i Radventom.

“Cilj nam je da ponovo uspostavimo saradnju sa crnogorskim kompanijama iz oblasti crne i obojene metalurgije”, rekao je predstavnik te kompanije, Angelo Ruggieri.

Saveljić je kazao da je misija PKCG uspostavljanje što bolje poslovne saradnje privrednika.

On je predstavio poslovni ambijent Crne Gore, ukazujući da je riječ o malom, ali dinamičnom tržištu koje je sporazumima o slobodnoj trgovini povezano sa brojnim državama.

“Crna Gora je povoljan ambijent u kojem nećete imati problema za uspješno poslovanje. Nudi vrlo stimulativne uslove za strane investicije, niske poreske stope, stručnu radnu snagu. Lider smo u evropskim integracionim procesima, a dodatna garancija investicija iz više od 100 zemalja i stabilnog poslovanja je to što smo odnedavno članica NATO alijanse”, rekao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, tri prioritetne grane razvoja Crne Gore su poljoprivreda, turizam i energetika, posebno iz obnovljivih izvora.

Poljoprivreda, kako je naveo, ima dodatni značaj, jer je težnja da se kroz proizvodnju hrane, ublaži spoljnotrgovinski deficit.

Zato je, kako smatra Saveljić, ponuda kompanije Marasciulo interesanta, ako se ima u vidu konfiguracija i sastav crnogorskog tla, jer bi mogla da doprinese razvoju vinogradarstva i voćarstva.

On je predstavnicima firme Seramenti Italia ukazao da se na crnogorskom primorju grade luksuzni rizorti, koji bi mogli biti zanimljivo tržište za njihove sigurnosne sisteme.

Saveljić je naveo da bi saradnja sa predstavnicima kompanije Lubritalia mogla da se ostvari sa dva velika preduzeća metalskog sektora u Crnoj Gori, Željezarom i Kombinatom aluminijuma (KAP).


 

Izvor: CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top