Italijane brine eksploatacija nafte i podvodni kabl | Ekonomist

Italijane brine eksploatacija nafte i podvodni kabl

Poslanici iz grupacije „Evropa slobode i demokratije“ Fabio Masimo Kastaldo i Ignacio Korao podnijeli su amandman na Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori u kojem smatraju da treba da stoji zabrinutost zbog planova Crne Gore da eksploatiše naftu i gas u jadranskom podmorju.

“EP izražava zabrinutost zbog planova Crne Gore da eksploatiše naftu i prirodni gas u Jadranskom moru i zbog uticaja bušotina na životnu sredinu, kvalitet vode i morske faune”, navodi se u predlogu amandmana ova dva italijanska poslanika u EP, piše Pobjeda.

Oni su pozvali Crnu Goru da se fokusira na obnovljive izvore energije i održivu energetsku politiku.

“Ponavljamo alarm u vezi podvodnog energetskog kabla Tivat-Peskara i štete koju može da prouzrokuje životnoj sredini”, navode Kastaldo i Korao.

Poslanice „Zelenih“ Urlike Lunaček i Teri Rejntke navode da su zabrinute zbog plana Vlade da izgradi oko 80 hidroelektrana i njihovog potencijalnog uticaja na životnu sredinu.

U dijelu izvještaja u kojem se poziva na politički epilog „afere snimak“, Lunaček i Rejntke pozivaju na početak istrage i krivičnih gonjenja slučajeva na visokom nivou „uključujući navodne slučajeve pranja novca u Prvoj banci“.

EP je zabrinut zbog odlaganja i blokade istraga u slučajevima kao što su „Telekom“ i KAP i poziva na njihovo brzo zaključivanje navode u amandmanu.

Andrej Kovačev iz Evropske narodne partije navodi da Crna Gora treba da se pozabavi problemom male konkurentosti industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kako bi bili spremni za evropsko tržište. On takođe navodi zabrinutost što se „Crna Gora nije uskladila sa Trećim energetskim paketom i da nema napretka u razvoju tržišta gasa“.

Kovačev u odvojenom amandmanu primjećuje da međunarodna arbitraža u slučaju KAP-a i dalje nije okončana i da EP nastavlja da bude zabrinut zbog odgađanja okončanja stečajne procedure, jer je to kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pozivamo vlast i uključene strane da dođu do održivog rješenja za KAP, ako je neophodno uz pomoć EU, u skladu sa SSP. Poziva na punu reviziju afere vezane za KAP, od njegove prodaje do danas navodi Kovačev u predlogu amandmana.

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top