Italija više neće intervenisati za Alitaliju | Ekonomist

Italija više neće intervenisati za Alitaliju

Italijanska vlada poručila je da će posrnuli avioprevoznik Alitalia biti prodat „onom ko ponudi najvišu cijenu“, isključujući ponovo mogućnost njegove nacionalizacije.

Premijer Paolo Đentiloni kazao je da je razočaran što su radnici odbili plan restrukturiranja, koji je uključivao masovna otpuštanja i znatno sniženje plata. Ponovio je da država ne može i neće intervenisati kako bi spasila kompaniju.

„Istina je ono što sam rekao ranije i što ću sada ponoviti: nisu ispunjeni uslovi za nacionalizaciju Alitalije“, naglasio je italijanski premijer.

Ministar psaobraćaja Gracijano Delrio izjavio je da će avioprevoznik biti prodat „onom ko ponudi najvišu cijenu“. Iz vlade istovremeno stižu pozitivne reakcije na razmatranu mogućnost da Alitaliju delimično preuzme njemačka Lufthanza.

Budućnost gubitaškog avioprevoznika obavijena je neizvjesnošću nakon što su radnici odbacili plan restrukturiranja koji je uprava predstavila kao jedinu alternativu bankrotu.

Etihad Ervejz, vlasnik 49-procentnog udjela u Alitaliji, i ostali dioničari uslovili su učešće u dvije milijarde eura „teškoj“ dokapitalizaciji radničkim prihvatanjem restrukturiranja.

Iako je početni predlog plana ublažen nakon razgovora sa sindikatima, više od dvije trećine radnika je bilo protiv. Najnoviji nacrt plana restrukturiranja uključuje ukidanje 1.700 od ukupno 12.500 radnih mjesta i rezanje plata za dio radnika i do osam posto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top