Italija povećala procjenu rasta BDP-a, ali i deficita | Ekonomist

Italija povećala procjenu rasta BDP-a, ali i deficita

 Italija je povećala procjene rasta privrede u ovoj i idućoj godini, ali i procjene proračunskog deficita i javnog duga, što je između ostalog posljedica povećanih troškova migrantske krize u Evropskoj uniji.

U projekcijama, koje će biti temelj za prijedlog proračuna za iduću godinu, a koji će biti objavljen polovinom oktobra, italijanska vlada je u petak povećala procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini s 0,7 na 0,9 posto. U idućoj godini očekuje, pak, rast privrede od 1,6 posto, dok je prije prognozirala 1,4 posto.

– Italija se ponovno kreće, kazao je italijanski premijer Matteo Renzi.

Međutim, premda se zahvaljujući ubrzanju rasta privrede mogu očekivati povećani proračunski prihodi, italijanska vlada je povećala procjene budžetskog deficita. S jedne strane, zbog toga što u idućoj godini planira smanjenje poreza za otprilike 35 milijardi eura, a s druge strane, zbog povećanih troškova povezanih s trenutnom migrantskom krizom u EU. U ovoj godini proračunski deficit biće, kao što je i planirano, 2,6 posto BDP-a, dok je za iduću godinu procjena budžetskog manjka povećana s prvotno planiranih 1,8 na 2,2 posto BDP-a. Zbog povećanog deficita, italijanska vlada je snizila procjene smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, a koji se u Italiji kreće na najvišim nivoima među svim članicama evrozone, osim Grčke.

Tako u idućoj godini vlada očekuje da će taj udio pasti s ovogodišnjeg vrhunca od 132,8 posto na 132,5 posto BDP-a. Treće po veličini privrede eurozone izašlo je iz trogodišnje recesije početkom ove godine. U prvom tromjesečju italijanski BDP porastao je 0,4, a u drugom kvartalu 0,3 posto. Vodeće ekonomske institucije u zemlji procjenjuju da će se rast privrede nastaviti i u trećem tromjesečju, a njihove procjene uspona BDP-a kreću se od 0,3 do 0,7 posto.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top