Italija: Matarela dao Kotareliju mandat za sastav vlade | Ekonomist

Italija: Matarela dao Kotareliju mandat za sastav vlade

Italijanski predsjednik Serđo Matarela dao je mandat Karlo Kotareliju, bivšem zvaničniku Međunarodnog monetarnog fonda, da proba da oformi novu italijansku vladu. To je objavio je generalni sekretar Predsedništva Ugo Zampeti.

Sastanak Matarele i Kotarelija je trajao oko sat i po vremena. Kotareli je rekao da prihvata da predvodi vladu do održavanja novih izbora početkom sledeće godine. Ukoliko njegov kabinet ne dobije podršku, novi izbori bi mogli biti održani posle avgusta, dodao je Kotareli.

Karlo Kotareli, 62-godišnji ekonomista, stigao je na sastanak sa predsjednikom Matarelom u palati Kvirinale direktno sa rimske željezničke stanice Termini.

Matarela je pozvao na razgovor Kotarelija, nakon što mu je mandat vratio Đuzepe Konta, koga su stranke Liga i Pokret pet zvjezdica predložili za mandatara. Ljevici naklonjena rimska “Republika”, Kotarelija naziva “Gospodin Makazice”, zbog neuspješnog pokušaja iz 2013. godine da u funkciji Specijalnog komesara za reviziju javnih troškova, za vrijeme premijera Enrika Lete, utvrdi i smanji bespotrebno rasipanje novca u italijanskoj javnoj administraciji.

Kotareli je u MMF-u bio stručnjak za fiskalnu politiku i obavljao je razne funkcije. “Korijere dela sera” ipak ocjenjuje da, iako bi izbor Kotarelija umirio finansijska tržišta, njegova vlada bi teško mogla da obezbijedi većinu u aktuelnom parlamentu.

 

Komentariši

Top